CA7

 Dans voorstelling

 

Notenkraker, betoverend Kerstballet

Zondag  22 december ben ik samen met een vriendin naar de ballet voorstelling de Notenkraker geweest. Het was in de leidse schouwburg. Op het kaartje en in de brochure stond dat het de voorstelling was van Sint-Petersburg gezelschap was, maar daar was verwarring over. Want het was eigenlijk de voorstelling van Kiev Ballet. Dus eigenlijk was ik naar de voorstelling van het gezelschap Kiev Ballet. Ik had hoge verwachtingen van de voorstelling. Ik kende het verhaal al van vroeger van de Disney film ‘Barbie en de Notenkraker. Dus ik verwachte dat verhaal in combinatie met prachtig ballet. Die verwachtingen kwamen ook uit. Dit was ook een motivatie voor mij om er heen te gaan. Het leek me heel gaaf om naar een dansvoorstelling te gaan over een verhaal dat ik van vroeger ken. Natuurlijk omdat ik zelf heel erg van dansen houd, lijken Ballet en andere dansvoorstellingen me altijd heel erg leuk.

 Het was een dansvoorstelling van het gezelschap Kiev Ballet. Tsjaikovski schreef de muziek van de Notenkraker, dat dus de hele voorstelling te horen was. De voorstelling was in de leidse schouwburg,zoals ik al eerder zei.

 

 

Recensie over de voorstelling:

 

 Kiev Ballet

Over de première van deze nieuwe Russische versie van ‘De Notenkraker’ meldde INTV Kiev in 2008: “Poklitaru bewijst dat een metamorfose van een bekende klassieker naar een eigentijdse en opvallende voorstelling mogelijk is.” De zeer persoonlijke stijl van choreograferen van Radu Poklitaru kenmerkt zich door een mengeling van vele, zowel klassieke als moderne, dansstijlen. Verder heeft hij ‘De Notenkraker’ vooral een sprookje willen laten zijn; alles blijkt anders dan op het eerste gezicht lijkt. In het beroemde verhaal van Hoffmann mijmert het meisje Klara over liefde en geluk, en over haar lievelingspop De Notenkraker. Haar ouders, meneer en mevrouw Stahlbaum, veranderen na twaalven in de Muizenkoning en Muizenkoningin.
Het nog jonge Kiev Ballet bezocht ons land in 2009 met Poklitaru’s versie van ‘Carmen’: “De opzwepende energie van de groep is hartveroverend”, schreef de Volkskrant toen.
 

Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Choreografie: Radu Poklitaru

 

 Mijn reactie op de recentie:


 Ik ben het er mee eens dat het een metamorfose was, die ik heel erg leuk vond. Het was een klassiek stuk maar helemaal niet saai. Het was een modern stuk, van de tijd van nu. Het was een mooi sprookje, zoals in de recensie beschreven staat. Ik vind het een positieve recensie, en ik ben het er helemaal mee eens.

Het theater waar de voorstelling was, was een toneeltheater. Vaak zijn toneeltheaters kleiner dan platte vloer theaters. Dat merkte je soms wel. Dat ze een beetje ruimte miste. Wel was er in dit theater een heel mooi en sierlijk effect. De Leidse Schouwburg is een theater dat heel sierlijk is met veel tierelantijntjes. Daardoor kwam de sfeer veel mooier over dan als het in een strak en modern theater was. het toneelbeeld was heel mooi en theatraal. Je kwam echt in de sfeer van Russische paleizen. De kostuums waren ouderwets en sierlijk en gemaakt van hele dikke en zware stoffen. Toch danste de dansers heel licht en leken ze zo licht als een veertje. Het decor maakte alles heel levensecht. Er waren grote achtergronden. Ook kwam er sneeuw uit de lucht vallen wat ik heel gaaf vond. De opstelling van de dansers was steeds anders. Soms waren ze met hele groepen op het podium en soms was er ook een iemand alleen. Door dat de voorstelling zich afspeelt in een ouderwetse tijd, was er geen video of film. Dat zou er helemaal niet bij passen. Dat zou de barokachtige stijl afbreken. De muziek was gewoon opname en geen live muziek. De muziek is gecomponeerd door Tsjaikovski, wat in het programmaboekje staat. De dansen waren verschillend uitgevoerd. Er waren delen wat met een groep werd uitgevoerd, dan waren er meestal rond de 20 dansers. Ook waren er kleine solo’s in de voorstelling. Die waren dan door de grote rollen gedanst. Veel werd ook met duetten gedanst. Zo danste de notenkraker en de hoofdrolspeler (Klara) veel duetten samen. Er waren niet heel veel gelijken bewegingen. Zo deden vaak mensen hun eigen stukje of danste ze in kanon. Maar als er gelijke bewegingen waren ging het wel heel mooi gelijk. Er waren soms, vooral aan het begin, bewuste geluiden van de dansers. Zo gingen ze door de muziek en de dans heen opeens staan schreeuwen of lachen.

 

 De genre van de voorstelling is ballet. Omdat de dansers een verhaal uitbeelden met hun dans, is het een verhalende dans. Zo zeggen ze geen worden maar toch is er een verhaal duidelijk. Dit werd heel duidelijk door de uitdrukkingen en gevoelens van de dansers. Er was een duidelijke relatie tussen de notenkraker en Klara. Zei waren samen de hoofdrolspelers. Met Klara kon ik heel goed meeleven. Ik vond haar echt een onwijs goede danseres en ze had een geweldige uitstraling. Ze kom heel mooi verschillende emoties uiten.

De choreograaf wilde ons het verhaal over brengen. De muziek was geheel bijpassend omdat dat de echte muziek van Tsjaikovski was. Het gaf dus wel een grote bijdragen om het verhaal duidelijk te maken.

Ik verwachte echt een heel mooie ballet uitvoering want een beetje opgehipt was voor kinderen. Die verwachting is helemaal uit gekomen. Ik vond het echt een hele mooie voorstelling. De hoofdrol speler Klara heeft het meeste indruk om mij gemaakt. Ik was echt jaloers op haar hoe mooi zij danste. Ze leek echt zo licht als een veertje en zweefde over het podium. Ze was ook heel lenig een deed echt ongeloofwaardige dingen.

De voorstelling heeft me een goede indruk gegeven. Ik vind het heel mooi om naar deze soort dans te kijken. Het was heel leuk om rond kerst naar deze show te zijn gegaan, zodat je lekker in die gezellige sfeer zat. Het was een erg mooie voorstelling en ik ben blij dat ik er naartoe ben geweest.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb